Deel via Facebook Deel via Whatsapp Deel via e-mail

Longeren met Sybren Minkema

Sybren Minkema is zeer veelzijdig actief in de paardenwereld, met name die van de Friezen. Hij fokt Friezen, traint zowel dressuur als tuigpaarden en is één van de zadelpassers van Fryso Zadel. Ook binnen het Friese paardenstamboek is hij welbekend.

Tijdens de Friese Hengstenkeuring van 2022 is hij door het stamboek gevraagd om een clinic te geven over het longeren van het Friese paard. Wanneer je goed longeert, heb je hier veel profijt van bij het rijden of mennen van je paard, omdat je je paard niet alleen beweging geeft, maar ook traint.

Het Fryso longeersysteem

Siebren heeft zelf een longeerhulpmiddel ontwikkelt dat hij gebruikt bij het longeren van zijn paarden. Dit systeem werkt in achter de oren van het paard, waardoor het paard zijn hoofd niet te hoog kan brengen. Hiermee wordt het paard aangemoedigd om de rug te ontspannen, en de buik aan te spannen. Dit longeersysteem heeft Fryso Zadel op de markt gebracht en kun je hier compleet kopen of als kopstuk met touwtjes. Door middel van de riem aan de singel, en het touwtje aan de rechterkant van het hoofd, kan het paard in meer of mindere mate worden begrenst.

Een jong paard longeren

Bij het longeren van een jong paard ligt de focus op ontspanning als basis, vanuit deze ontspanning kun je je paard aan het werk zetten. Door juist te trainen kun je de zwakke lichaamsdelen van het paard sterker maken. Om een paard iets te leren moet je grenzen stellen, in de vorm van een longeercirkel en druk bijvoorbeeld. In de video is het paard opgetuigd met een longeersingel, hoofdstel en longeersysteem. Dit longeersysteem is bij het jonge paard vastgemaakt aan de neusriem zodat hij zo min mogelijk in de mond gestoord wordt bij het aanleren van de juiste houding.

Als het jonge paard bekend is met deze ontspannen, maar aangespannen houding, kan de passoateugel worden toegevoegd, zodat het paard kan leren om zijn achterhand te activeren. Wanneer het paard in de juist houding traint, kun je met extra gewicht aan de benen trainen zodat hij de juiste spieren nog meer traint. Pas hier wel mee op, want train je met verzwaring in de verkeerde houding, dan traint je paard de verkeerde spieren!

Een ervaren paard longeren

In de tweede helft van de clinic wordt het hoger opgeleide paard getraind aan de longe. Bij dit paard wordt in de clinic ook gewerkt met het Fryso longeersysteem. Ook wordt getraind met de dubbele longe om de hand van de ruiter of menner te simuleren. Ook hier is het doel om vanuit de ontspanning, de schoft van het paard omhoog te brengen en het paard in de juiste aanspanning te laten lopen.

De longeercirkel is de perfecte plaats om het paard de beginselen van de hogere dressuuroefeningen aan te leren omdat het paard onbelast de beweging kan leren. Sybren legt uit hoe het paard in deze omgeving de passage en de piaffe aangeleerd kan worden en waar je op moet letten en waar je tegenaan kan lopen.

Bekijk ons complete longeerassortiment

Longeren met de goede materialen maakt het net ietsje makkelijker. Bekijk hier ons complete assortiment longeerartikelen.