Deel via Facebook Deel via Whatsapp Deel via e-mail

Een goed passend zadel en de juiste singel zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. De functie van een singel is het op de plaats houden van het zadel, waarbij de schoudervrijheid moet worden behouden.

Singelnijd

Als een paard fysieke hinder ondervindt van slecht passend harnachement, dan kan dit zich bijvoorbeeld uiten in singelnijd. Het beeld van singelnijd is heel herkenbaar: de oren liggen plat in de nek, schrapen met het voorbeen, ontblote tanden of happen richting de singel. Sommige paardeneigenaren zien dit als een gedragsprobleem. Natuurlijk is het ene paard gevoeliger dan de ander, maar singelnijd is een duidelijk signaal van een onderliggend probleem. U leest in deze blog of er iets te doen is aan singelnijd.

Vaststellen

Om te bepalen waarom een paard singelnijd heeft is het van belang om de mogelijke oorzaken onder de loep te nemen. Het kan van medische aard zijn, maar in dit artikel richten wij ons op de pasvorm van het zadel en de singel.

Controleer de pasvorm van het zadel

In de praktijk komen we regelmatig tegen dat zadels niet de juiste pasvorm hebben voor het paard. Dit kan op den duur resulteren in spanning tijdens het opzadelen en ook singelnijd. Een zadel met ongelijke kussens of de verkeerde maat zorgt op den duur voor ongemak of pijn. Het zadel mag nergens knellen of drukken om lichamelijke klachten te voorkomen. Laat uw zadel daarom bij voorkeur tweemaal per jaar controleren door een erkende zadelpasser. Lees ook onze blog over het belang van een tweejaarlijkse zadelcontrole.

De negatieve gevolgen van een te strakke singel

De borstspieren (pectoraalspieren) hebben een belangrijke functie voor het bewegingsapparaat. Ze zorgen er simpelweg voor dat het voorbeen kan bewegen en ze lopen door tot de plaats waar de singel ligt. U kunt zich daarom vast inbeelden dat een te strakke singel zorgt voor een beperkte beweging van het voorbeen. Een ander belangrijk feit is dat een te strakke singel ervoor zorgt dat de ribbenkast niet voldoende kan worden uitgezet om te kunnen ademhalen. Merk je dat je paard zijn buik al uitzet bij het aansingelen? Dit is een belangrijk signaal van een te strakke singel. Bij een goed passend zadel hoeft een singel niet strak te zitten.

Past de singel bij het paard?

Het is verstandig om de huidige singel onder de loep te nemen. Let daarbij op de bouw van uw paard en of de singel de juiste pasvorm heeft. Komt er een huidplooi tussen de singel of steken er haren uit de singel die zorgen voor irritatie? De klassieke rechte singel kan een zadel juist naar voren trekken, terwijl een anatomisch gevormde singel meer ruimte geeft aan de borstspieren en prettiger aanvoelt voor het paard. Singels met elastiek hebben als valkuil dat ze vaak maar aan één zijde elastisch zijn, waardoor de drukverdeling ongelijk is. Elastiek heeft als eigenschap om korter te worden en je bent sneller geneigd om strakker aan te singelen. Toch kan elastiek een hele positieve bijdrage leveren voor een gelijkmatige drukverdeling, zoals bij de anatomische singel van Wintec. Deze singel heeft een zogeheten CAIR systeem, dat zorgt voor een optimale drukverdeling en bewegingsvrijheid van de borstspieren. Wilt u de singel testen bij uw paard? U kunt na aanschaf de singel twee weken vrijblijvend uitproberen.

Wilt u zeker weten of het zadel nog de juiste pasvorm heeft of dat u de juiste singel heeft aangeschaft? Laat u dan adviseren door onze zadelspecialisten en plan een afspraak in!