Past je zadel wel?
De meeste mensen weten het belang van een goed passend zadel. Een slecht passend zadel kan veel nadelige gevolgen hebben zoals drukkingen en ander fysiek ongemak voor het paard, verminderde prestaties onder het zadel, gedragsproblemen en meer. Daarom is het belangrijk dat een zadel goed ligt. Je kunt zelf een kleine check uitvoeren om een goed inschatting te geven, twijfel je, of constateer je dat het zadel niet goed ligt? We komen graag bij je langs.
Het belang van een goede singel is minder bekend. Een niet passende singel kan het paard belemmeren in zijn beweging, zorgen dat het zadel verschuift of schuurplekken veroorzaken. Met name bij anatomische singels is het belangrijk dat deze aansluit bij de bouw van het paard.
Welke maat singel voor jouw paard
Als je weet dat je zadel goed op je paard ligt, is het vervolgens belangrijk om te kijken naar welke singel voor jouw paard geschikt is. Want die kan veel invloed hebben op de ligging van je zadel. Allereerst moet je weten welke maat singel jouw paard de juiste is.
Voor een veelzijdigheidszadel of springzadel gebruik je een lange singel, ook wel veelzijdigheidssingel. De gespen zitten hierbij onder het zweetblad van het zadel. Voor je eigen gemak (en dat van je paard) is het wel fijn als je niet heel veel moeite moet doen om de singel op het eerste gaatje te krijgen, zo wel, dan is je singel dus te kort. Je wilt dat de gespen ongeveer op het middelste gaatje zit aan beide kanten wanneer je aangesingeld hebt, dan heb je de juiste maat singel. Als je gaatjes te kort komt, is de singel vanzelfsprekend te lang, want dan kan het zadel gaan schuiven.
Bij een dressuurzadel (of eventueel close contact springzadel met monoblad) gebruik je een korte singel of dressuursingel. Deze wordt vastgemaakt onder het zadel aan de zijkant van de buik. De maat komt hierbij iets preciezer, de gespen moeten ongeveer een handbreedte boven de elleboog zitten. Is je singel te kort en komen de gespen te dicht bij de ellebogen, dan kunnen de gespen je paard belemmeren in zijn beweging. Als de singel tot het dekje komt, is hij te lang.
Let extra op bij anatomische singels. Deze zijn gebogen en hebben een uitsparing op de plek van de ellebogen. Wanneer de singel te lang of te kort is, komen ze juist tegen de ellebogen aan en werkt het anatomische effect averechts. (Wist je trouwens dat dit ook zo is bij anatomische hoofdstellen?)
Welke soort singelvorm kies ik
Elk paard heeft een natuurlijke singelgroeve, dit is het hoogste punt van de buik aan de voorkant. Dit is de plek achter de ellebogen waar de singel automatisch naar toe zal glijden als hij vastgegespt wordt.
Bij een “gemiddeld” paard ligt deze een handbreedte achter de singel. Dan past een rechte singel meestal goed en heeft deze geen invloed op de ligging van het zadel. Een anatomische singel kan het comfort en de bewegingsvrijheid wel wat vergroten.
Ligt de singelgroeve vlak achter de elleboog? Dan is er een kans dat het zadel naar voren wordt getrokken met een rechte singel. In dat geval kan een anatomische singel uitkomst bieden. Bevind de singelgroeve zich verder naar achteren? Dan kan het zadel naar achter getrokken worden. Ook hier zijn speciale singels voor ontwikkeld. Ook kan een borsttuig uitkomst bieden.
Welke materiaal kies ik
De twee meest voorkomende materialen voor singels zijn kunststof en leer. De ene is niet beter dan de ander, maar elk materiaal heeft zijn eigen voor en nadelen.
Type Singel | Voordelen | Nadelen |
---|---|---|
Leren Singel |
|
|
Kunststof Singel |
|
|
Veel singels, zowel leer als kuntstof, zijn voorzien van voering die iets meer demping geven. Als je een gevoelig paard hebt, kan je zoeken naar een singel met een voering. Er zijn ook (imitatie)bontgevoerde singels, deze zijn een uitkomst voor paarden met een dunne, gevoelige huid die vatbaar zijn voor singelplekken.
Veel singels zijn voorzien van elastiek, hierdoor kan de singel iets meer meebewegen met de beweging en ademhaling van het paard. Het elastiek moet niet gebruikt worden om strakker aan te kunnen singelen dan zonder het elastiek het geval zou zijn. Het is belangrijk om er op te letten dat het elastiek sterk genoeg is, anders wordt het naar verloop van tijd te slap. Bij een nieuwe singel, moet het elastiek zo stug zijn, dat het met de hand nauwelijk uit te rekken is. Let er ook op dat het elastiek aan beide kanten van de singel zit, bij elastiek aan één kant trekt de singel ook naar één kant toe wat oncomfortabel kan zijn.
Aansingeladvies
Let er voor het aansingelen op dat het zadel op de juiste plek ligt, net achter het schouderblad. Maak de singel aan één kant vast en singel vervolgens rustig, gaatje voor gaatje aan. Singel eerst de achterste singelstoot aan, en daarna de voorste. De singel moet strak genoeg zitten om het zadel goed op zijn plek te houden, maar té strak aansingelen is ook mogelijk en kan het paard belemmeren.
In onze webshop vind je de verschillende singels die wij standaard in ons assortiment hebben. Ook tijdens onze zadelpasconsulten adviseren we je graag over de juiste singel voor jouw paard.
